Miben, hogyan hordozhatok

A hordozás mindenkié, megfelelő hordozóeszközben és módon az újszülött osztályról az óvodáig hordozhatjuk a babákat. Szülők, nagyszülők, de még a bébiszitter, barátnő, keresztmami is megteheti. Az újszülöttek hordozása kifejezetten jó hatással van a család felnőtt tagjaira is, segít kialakítani a kötődést az új jövevénnyel. Az embergyermek arra születik, hogy egy felnőtt egyed a testén hordozza, erre számos jel, ősi ösztön utal, ezek közül a leginkább szembeötlő, amit szinte minden szülő megtapasztal, ha a síró gyermeket felvesszük megnyugszik, illetve ha letesszük és magára hagyjuk, akkor egy idő után sírni kezd.

A baba hordozása történhet praktikus okokból, például könnyebb eljutni valahová hordozva, mint babakocsival, de történhet meggyőződésből is, a szülő ekkor nem pusztán azért hordoz, mert praktikus, hanem mert meggyőződött arról, hogy ez mindenkinek jó.

 

A szövött hordozókendőben megfelelő kötéssel egészen pici baba kortól lehet és ajánlott hordozni. Az anatómiai szempontból ideális testtartás elérése és megtámasztása a cél, ezt röviden úgy jellemezhetjük, hogy „MC90”, ami annyit jelent, hogy a baba térdei fel vannak húzva a köldöke magasságáig, a gerince felveszi a magzati pózban jellemző C görbületet és a combcsontjai által bezárt szög nem nagyobb, mint derékszög.

Ebben a pozícióban támasztjuk meg a hordozókendővel, a cél az, hogy a lehető legjobban tehermentesítse a kendő a baba éretlen váz-izomrendszerét. A hordozókendő csigolyáról csigolyára, valamint a két térdhajlat között is biztos alátámasztást nyújt. A baba mozgásfejlődésének előrehaladtával folyamatosan változik a gerincoszlop és az azt megtámasztó izomzat, lényegben minden mindennel összefügg, ezért a hordozóeszközök kiválasztásában nem a baba életkora, hanem a mozgásfejlődési szintje határozza meg döntésünket.

A strukturált hordozóeszközök, mint a mei-tai, csatos hordozó, félcsatos hordozó, mind bizonyos kompromisszumot jelentenek az MC90 tartás elérésében, ezért a baba stabil ülni tudásáig alapesteben nem ajánlom ezeket az eszközöket, mivel a baba combcsontjait aránytalanul széles terpesztartásba helyezik. A baba csípője összeköttetésben áll a medencével, mely a széles terpesz hatására előrebillen, ezáltal egyenesedik, homorodik a gerincoszlopa, ami a még ülni nem tudó baba csigolyáit túlzottan megterheli. Az ülni, állni, járni tudó babák csípője már érett, a gerincoszlopot tartó izmok erősebbek, a nagy terpesz okozta testhelyzettel járó terhelést már jobban elviseli.

A mei-tai, csatos hordozó, félcsatos hordozó később jó szolgálatot tehet, de mindenképpen érdemes próbálni a vásárlás előtt.
Pécs szerencsés helyzetben van, mert itt van a Hurcibaba Egyesület, ahol több, mint 70 hordozóeszköz és képzett hordozási tanácsadók állnak a babahordozás iránt érdeklődő szülők szolgálatára, segítenek a megfelelő eszköz kiválasztásában és egy-egy hónapra ki is lehet próbálni a hordozókat. A hordozási tanácsadók a klubnapokon, workshopokon és otthoni tanácsadás keretében nyújtanak ismereteket a hordozni vágyó szülőknek.

Egy jó hordozó megvásárlása még nem garantálja a sikert, mivel a babahordozás legalább kétszereplős társasjáték. Nem elég, ha szülőnek tetszik, a babára is tekintettel kell lenni és fordítva, hiába kényelmes valami a babának, ha a szülőnek mégsem az. Vannak a hordozásnak alap szabályai, melyeket minden körülmények között szem előtt kell tartani:

  1. Csak magunk felé fordítva hordozzuk a babát,- egyrészt anatómiai, másrészt pszichológiai megfontolásokból, a megfelelő testtartás csak így érhető el, és a csecsemőnek látnia kell a személyt, aki hordozza ahhoz, hogy maximális biztonságban érezze magát.
  2. 5-7 kilótól felfelé már nem ajánlott a gyermek elől hordozása, mert az emberi test csípőn, vagy háton hordozásra van kitalálva, egy ekkora, vagy ennél nagyobb súly túlzottan megterheli a medence/gátizomzatot.

Nem hallottam még pro- és kontratáborról, de mint minden kisgyermekes téma, természetesen ez is megosztja a hozzáértőket és mivel a gyerekneveléshez mint tudjuk mindenki ért, a babahordozásról is mindenkinek van véleménye. A legnagyobb ellenérv az szokott lenni, hogy elkényeztetik azt a babát, akit hordoznak és nem tanul önállóságot. Különféle kutatások is bizonyítják, (és én is alá tudom támasztani a 10 éves tapasztalatommal, négy saját és sok száz klubos hordozott babát láttam már óvodáig jutni), hogy az újszülött kortól kezdve hordozott és alapvetően válaszkészen gondozott babák sokkal magabiztosabb, önállóbb és a külvilág felé bizalommal telibb gyerekekké válnak. Ha az első időben kielégítést nyer az anyán-apán lógás, együttlét iránti igényük, akkor sokkal biztosabb lábbal lépnek a kisgyermek korba. Természetesen ez egy statisztikai megfigyelés, kivételek lehetnek, de tény, hogy a hordozás még számtalan jó hatással van a babára.